Funnels

Je workflow aanpassen

Geschreven door Imke
Deze week bijgewerkt

Je kunt jouw kandidaten door het gehele wervingsproces volgen in de funnel van een vacature. Iedere kolom representeert een andere fase in het actieve wervingsproces - van de allereerste sollicitatie tot de aanwerving.

Funnels bestaan uit verschillende fase-groepen. Je kunt het wervingsproces aanpassen en standaardiseren voor vacatures met specifieke behoeftes door templates aan te maken.

In dit artikel:

Fase-groepen

Funnels bestaan uit drie verschillende fase-groepen. Iedere groep zegt iets over de status van de fases die hier onder vallen.

Sollicitanten

De eerste fase-groep van het wervingsproces waar kandidaten in belanden, is Sollicitanten. Deze groep bestaat uit drie vaste fases. Deze vaste fases maken onderdeel uit van alle funnel-templates en kunnen niet worden verwijderd. De kandidaten die zijn gesourced met de Recruitee sourcing extensie worden geplaatst onder Gesourced, aangedragen kandidaten onder 'Aangedragen' en alle andere kandidaten onder 'Gesolliciteerd'.

Actief proces

In de fase-groep Actief proces worden alle fases geplaatst die plaatsvinden gedurende het daadwerkelijke wervingsproces, zoals interviews en assessments voordat de kandidaat wordt aangenomen.

Aanwervingen

Als je een kandidaat verplaatst naar de fase-groep Aanwervingen, dan worden ze gemarkeerd als aangenomen. Je kunt hier allerlei fases aan toevoegen die duiden op de aanwerving van een kandidaat en de gebeurtenissen die daar op volgen.

📌De kandidaten in de funnel-groep Aanwervingen zijn alleen toegankelijk voor de gebruikersrollen die bevoegd zijn om aangenomen kandidaten te beheren. Alleen zij kunnen kandidaten verplaatsen naar fases binnen de Aanwervingen-groep.

Andere

⚠️Alleen relevant voor funnels die vóór 24 januari 2023 zijn aangemaakt.

Als je fases hebt die niet toepasbaar zijn op de Actief proces-groep of de Aanwervingen-groep, dan zouden ze onder Andere gegroepeerd kunnen zijn. Voeg deze fases toe aan de Aanwervingen-groep om je rapportages accuraat te houden.

💡Mocht je een fase hebben voor afgewezen kandidaten, dan adviseren we je om in plaats daarvan gebruik te maken van afwijzingsredenen.

Funnel-templates

Gebruik funnel-templates om je wervingsproces te stroomlijnen en te standaardiseren.

📌Funnel-templates zijn samen met de standaard funnel-template beschikbaar in onze Lead en Scale abonnementen.

Standaard funnel-template

De standaard funnel-template is de template waar alle nieuw aangemaakte vacatures gebruik van maken.

Bij Instellingen > Templates > Funnels kun je een funnel-template instellen als standaard template. Klik op de ster naast één van je templates om het als standaard in te stellen.

Funnel-templates beheren

Je kunt de template ook als standaard instellen door binnen de template op de horizontale stippen naast de naam van de template te klikken. Via deze weg kun je de template ook dupliceren of verwijderen en vind je een lijst van de vacatures die gebruik maken van deze template.

Sleep en plaats de funnel-templates in de gewenste volgorde binnen hun categorie.

Een funnel-template maken

2. Klik op + Nieuwe template.

3. Kies of je een nieuwe template wilt aanmaken of een bestaande template wilt dupliceren.

4. Geef je template een naam, selecteer een categorie of maak deze aan en klik op Maken.

5. Er verschijnt een lege funnel-template, met daarin alleen de fases van de Sollicitanten-groep. Klik in de fase-groepen 'Actief proces' of 'Sollicitanten' op + Fases toevoegen.

6. Geef de fase een naam en selecteer het type van de fase.

💡Fase-types helpen met het voorzien van gegevens voor rapportages. Je kunt kiezen uit zes standaard fase-types: solliciteren, telefonisch interview, interview, evaluatie, aanbod en aangenomen.

7. Je kunt optioneel een tijdslimiet instellen, eerlijke evaluaties inschakelen of geautomatiseerde acties toevoegen.

8. Klik op Opslaan of Opslaan en nog 1 toevoegen. Voeg zo veel fases toe als je wilt.

Een funnel-template aanpassen

📌 Door een funnel-template aan te passen, werk je alle funnels bij van de vacatures die deze template gebruiken.

Klik het potlood-icoon om individuele fases te wijzigen.

Wijzig de naam, het type, het tijdslimiet, eerlijke evaluaties of geautomatiseerde acties en klik op Opslaan.

Verwijder fases door op het prullenbak-icoon te klikken.

Pas de volgorde van de fases aan door ze in de gewenste volgorde te slepen en plaatsen. Je kunt alleen de volgorde veranderen van fases binnen hun eigen fase-groep.

Wisselen tussen funnel-templates

De funnel-template voor een vacature wijzigen.

1. Ga naar een vacature waarop je een andere template wilt toepassen en klik op Bewerken.

2. Klink aan de linkerkant op Workflow.

3. Klik naast 'Funnel' op de huidige naam van de funnel-template of klik op 'Aangepast voor deze vacature'. Selecteer vervolgens een template uit het dropdownmenu.

4. Als de geselecteerde funnel-template bestaat uit andere fases dan de huidige funnel-template, dan moeten er in de nieuwe template fases gekozen worden waarnaar de kandidaten kunnen worden verplaatst. Klik op Kandidaten verplaatsen om te bevestigen.

⚠️Het wisselen van funnel-templates bij een vacature kan invloed hebben op je rapportages. Rapportages nemen alleen gegevens mee van de huidige funnel-template van een vacature.

Aangepaste funnels

Als je een funnel binnen een vacature aanpast, wordt dit voor deze specifieke vacature aangepast en wordt de template die hiervoor werd geselecteerd niet meer gebruikt.

Funnels aanpassen in een vacature

Je kunt funnels rechtstreeks in een vacature aanpassen.

1. Ga naar een vacature en klik op Bewerken.

2. Ga naar Workflow.

3. Je kunt de funnel bewerken onder Funnel:

Klik op het potlood-icoon om een fase te bewerken.

Wijzig de naam, het type, het tijdslimiet, eerlijke evaluaties of geautomatiseerde acties en klik op Opslaan.

Verwijder fases door op het prullenbak-icoon te klikken.

Pas de volgorde van de fases aan door ze in de gewenste volgorde te slepen en plaatsen. Je kunt alleen de volgorde veranderen van fases binnen hun eigen fase-groep.

Een aangepaste funnel opslaan als template

Binnen een vacature kun je een aangepaste template opslaan als template, mocht je deze willen gebruiken voor andere vacatures.

1. Onder Workflow klik je naast Funnel op Aangepast voor deze vacature.

2. Klik in het dropdownmenu op Als template opslaan.

3. Geef je template een naam, kies een categorie of maak deze aan en klik op Maken.