Kandidaten volgen
Leg vast waar je kandidaten vandaan komen

Er zijn twee manieren om vast te leggen waar de kandidaten die op jouw vacatures solliciteren vandaan komen.

Émilie Némorin avatar
Geschreven door Émilie Némorin
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Optie 1 – Gebruik de links van de vacatures

1. Klik in het menu aan de linkerkant op Vacatures > Ga naar de vacature waarvoor je wilt vastleggen waar kandidaten vandaan komen.

2. Klik rechtsboven op Delen > Onder Link naar vacature, klik op Kopieer.

3. Plak de vacature-link in een tekstverwerker.

Je krijgt bijvoorbeeld "bedrijf.recruitee.com/o/job"

4. Voeg "?source=bronnaam" aan het einde toe, om een volglink voor deze vacature te maken.

Je hebt een vacature-volglink voor elke bron, die je wilt vastleggen, nodig.

Als je bijvoorbeeld van kandidaten wilt vastleggen dat ze van Indeed komen, dan wordt je vacature-volglink: "bedrijf.recruitee.com/o/job?source=Indeed"

LET OP:

• Je kunt spaties en hoofdletters in de vacature-link gebruiken (bedrijf.recruitee.com/o/job?source=Indeed Vacaturesite).

• Voor elke vacature-link moet je consistent zijn in de naamgeving van je bron. Omdat de brontags hoofdlettergevoelig zijn, worden "indeed" en "Indeed" als twee aparte tags gezien. Je moet ze dan later handmatig samenvoegen. Lees meer: Tags en brontags beheren.

5. Deel de volglink van de vacature op de bijbehorende website.

Voeg bijvoorbeeld de link "bedrijf.recruitee.com/o/job?source=Indeed" toe aan de omschrijving van je vacature op Indeed en vraag kandidaten om erop te klikken om te solliciteren.

6. Als een kandidaat naar jouw vacaturepagina gaat en de sollicitatie via de volglink van de vacature voltooit, dan komt de bron als brontag in het kandidatenprofiel.

LET OP:

• Deze volgmethode werkt net zo als UTM-tags: de bron wordt alleen vastgelegd als de kandidaat via de link, met de volgcode, solliciteert.

• Deze volgmethode sluit autonome bronnen uit. Je gebruikt bijvoorbeeld "?source=Twitter" als vacature-link om kandidaten te volgen die met Twitter solliciteren. Als een kandidaat die volglink met Google vindt en met die link solliciteert, dan wordt de bron in hun kandidatenprofiel "Twitter" en niet "Google".

• Deze volgmethode werkt ook bij browsers in incognito- of privémodus. De bron wordt altijd vastgelegd in Recruitee.

• Je kunt creatief zijn bij de naamgeving van de bron. Het kan de website, waar jij je vacature deelt, de naam van de persoon die je vraagt de vacature te delen, of een combinatie van beiden zijn!

Optie 2 – Gebruik de banen widget van Recruitee (*programmeerkennis vereist*)

Als je de banen widget van Recruitee gebruikt om vacatures op je website te tonen, dan kun je op drie verschillende manieren kandidaten volgen.

1 – Gebruik config.source

Deze optie is beschikbaar bij de instellingen van de banen widget.

Standaard staat het uit, dus je moet het aanpassen om het te laten werken.

Als deze optie aanstaat dan werken andere manieren om na te gaan wat de bron van kandidaten is niet.

2 – Gebruik config.sourceQueryParams, standaard: [“utm_source”, “rt_source”]

Met deze optie wordt de bron van kandidaten direct vastgelegd vanuit QueryParams. Je kunt net zoveel parameters ingeven als je wilt, maar alleen de eerste parameter wordt vastgelegd.

Als je bijvoorbeeld de URL "http://domein.nl?utm_source=HALLO&rt_source=WERELD" gebruikt, dan wordt "HALLO" als bron vastgelegd.

Als je de volgorde van config.sourceQueryParams aanpast naar [“rt_source", "utm_source”], dan wordt "WERELD" als bron vastgelegd.

Als je standaard utm_source wilt gebruiken, maar toch soms een andere parameter, dan kun je het als volgt configureren:

config.queryParams: [“andere_param_hogere_prioriteit”, “utm_source”]

3 – Gebruik de eigenschap document.referrer van een browser

Deze optie wordt door de meeste browsers ondersteund. De bron die vastgelegd wordt is de URL van de pagina waar de banen widget is geïmplementeerd. Het protocol-, de poort-, en “www"-voorvoegsel worden verwijderd.

Kandidaten die bijvoorbeeld solliciteren via de URL "http://www.bedrijf.nl" krijgen "bedrijf.nl" als bron.

LET OP:

• De via de banen widget vastgelegde bronnen staan altijd in kleine letters.

• De via de banen widget vastgelegde bronnen worden als brontags in de desbetreffende kandidatenprofielen getoond.